BLDC-borstelloze motor

Een Brushless Direct Current (BLDC) motor is een type elektromotor dat gebruikmaakt van gelijkstroom zonder de noodzaak van koolborstels om de commutatie te regelen. In plaats van koolborstels, maakt een BLDC-motor gebruik van elektronica om de hoeveelheid stroom en stroomrichting door de 3 wikkelingen te regelen. Hierdoor wordt de motor efficiënter en onderhoudsvrij, aangezien er geen wrijving of slijtage is tussen de koolborstels en de commutator.

Een BLDC-motor bestaat uit een rotor (bewegende deel) en een stator (vaste deel). De rotor bevat permanente magneten die zijn uitgelijnd om een magnetisch veld te creëren. De stator bevat spoelen van geïsoleerde koperdraadwikkelingen die rond een ijzeren kern zijn gewikkeld. Wanneer er elektrische stroom door de spoelen wordt gevoerd, wordt er een magnetisch veld gegenereerd dat de rotor aandrijft. De richting en snelheid van de motor worden geregeld door de timing en de volgorde van de schakelingen in de elektronica. Deze elektronica kan op verschillende manieren informatie teruggekoppeld krijgen om de positie en het toerental van de motor-as t.o.v. het magnetisch veld te meten, om zo de juiste aansturing van de wikkelingen te bepalen.

BLDC-motoren worden vaak gebruikt in toepassingen waar precisie, efficiëntie en een hoge kracht-dichtheidsverhouding (power density) belangrijk zijn, zoals in elektrische voertuigen, robots, huishoudelijke apparaten, drones en allerlei soorten industriële machines. Ze bieden voordelen zoals hoge snelheid, goede controle over de motorprestaties, een lange levensduur en een laag energieverbruik.

Unieke kenmerken

Doordat BLDC-motoren geen borstels bevatten die kunnen slijten of vastlopen, hebben deze motoren over het algemeen een langere levensduur en vereisen ze minder onderhoud. Daarnaast zijn deze motoren bijzonder efficient, zijn de koppels hoger en zijn ze compacter en lichter dan andere motoren met vergelijkbare vermogensniveaus. Ook bieden deze motoren nauwkeurige snelheids- en positiecontrole, omdat ze worden aangestuurd door elektronische regelaars. Dit maakt ze geschikt voor toepassingen waarbij nauwkeurige bewegingsregeling nodig is, zoals robotica, CNC-machines en andere geautomatiseerde systemen.

Zoals met elk type motor, zijn er enkele nadelen en beperkingen, zoals hogere kosten in vergelijking met borstelmotoren en de noodzaak van elektronica voor de aansturing ervan. De elektronische regelaar in BLDC-motoren kan gevoelig zijn voor storingen of elektromagnetische interferentie. Dit kan invloed hebben op de prestaties en betrouwbaarheid van de motor. Het is echter belangrijk op te merken dat de voordelen van BLDC-motoren vaak opwegen tegen deze nadelen, vooral in toepassingen waar efficiëntie, precisie en betrouwbaarheid cruciaal zijn.

Neem contact met ons op