DC-borstelmotor

Een DC-borstelmotor is een type elektromotor dat gebruik maakt van een commutator en borstels om elektrische energie om te zetten in mechanische energie. De motor bestaat uit een stator (vaste deel) en een rotor (bewegende deel).

De rotor is het bewegende deel van de motor. Het is samengesteld uit een cilindrische as met daarop een kern van magnetisch materiaal, zoals staal of weekijzer. Rondom de kern zijn er groeven of sleuven aangebracht waarin de spoelen zijn gewikkeld. Deze spoelen worden vaak gemaakt van koperdraad. Het aantal spoelen op de rotor kan variëren, afhankelijk van het specifieke ontwerp van de motor. De spoelen zijn elektrisch geïsoleerd van elkaar en zijn verbonden met de commutator, een draaiende schijf die uit meerdere segmenten bestaat. De commutator zorgt voor de omschakeling van de stroomrichting in de spoelen terwijl de rotor draait. Aan de uiteinden van de rotor-as zijn er lagers geplaatst om de rotor soepel te laten draaien. Wanneer er stroom door de spoelen van de rotor wordt gestuurd, worden ze magnetisch en reageren ze op de magnetische velden van de stator waarin de permanentmagneten zitten. Hierdoor ontstaat een draaimoment op de rotor, waardoor deze begint te draaien.

DC-motoren v2

Unieke kenmerken

Een DC-borstelmotor heeft enkele belangrijke voordelen, zoals een hoge efficiëntie, een hoog (start)koppel, goede regelbaarheid en een relatief eenvoudige constructie. Ze worden vaak gebruikt in toepassingen waarbij een variabele snelheid en een hoog koppel vereist zijn.

Ook zijn er enkele nadelen, zoals slijtage van de borstels wat de levensduur kan beïnvloeden. Dit wordt echter wel bepaald door de belasting en duty cycle in de toepassing. Tevens kunnen DC-borstelmotoren elektromagnetische interferentie veroorzaken, wat storing kan geven in andere elektronische apparatuur in de omgeving. Denk hierbij aan gevoelige toepassingen zoals medische apparaten of communicatiesystemen. Als laatste dient het beperkte vermogen en snelheid genoemd te worden.

Neem contact met ons op