Direct drive (torque) motoren

Een direct drive motor, ook wel bekend als een torque motor is een type elektrische motor dat rechtstreeks is verbonden met het aan te drijven apparaat, zonder gebruik te maken van een tussenliggende aandrijving zoals een riem, ketting of tandwieloverbrenging. In plaats daarvan wordt de motor direct op de as aan de last gekoppeld. Dit soort motoren zijn ook als frameless versie beschikbaar wat betekend dat de motor geen behuizing heeft en alleen een losse rotor en stator wordt geleverd. Hiermee kan een compact ontwerp met een hogere vermogensdichtheid gerealiseerd worden. Daarnaast zijn deze motoren in een holle as uitvoering beschikbaar wat het doorvoeren van allerlei soorten kabels en/of leidingen vereenvoudigd. Het belangrijkste kenmerk van een torque motor is het vermogen om een hoog koppel te leveren bij lage snelheden.

Een torque motor bestaat, net als andere motor technologieën, uit een stator en een rotor. De stator bevat de spoelen die worden gevoed door elektrische stroom om een magnetisch veld te genereren. De rotor is het bewegende deel van de motor en bevat permanent magneten. Het magnetische veld dat wordt geproduceerd door de stator spoelen induceert een koppel in de rotor, waardoor deze begint te draaien. Het unieke aspect van een torque motor is dat het koppel dat het kan leveren direct evenredig is met de stroom die er doorheen wordt gestuurd. Dit betekent dat een torque motor in staat is om een constant koppel te leveren, ongeacht de snelheid van de motor. Dit maakt het ideaal voor toepassingen waar een nauwkeurige controle van het koppel vereist is, zoals in robotica, CNC-machines, industriële machines maar ook voertuigen zoals auto’s.

Direct drive (torque) motoren

Unieke kenmerken

Dit type motor biedt enkele voordelen ten opzichte van traditionele motoren. Ten eerste elimineert het de behoefte aan complexe mechanische onderdelen, waardoor er minder slijtage en onderhoud nodig is. Ten tweede zorgt de directe verbinding voor een efficiëntere energieoverdracht, waardoor er minder energie verloren gaat in het aandrijfproces. Dit resulteert in een hoger rendement en een snellere respons. Torque motoren hebben verschillende voordelen ten opzichte van andere typen motoren. Ze hebben een hoog rendement, betrouwbaarheid en een lange levensduur. Daarnaast zijn ze meestal kleiner en lichter dan andere motoren met vergelijkbare koppels, wat ze geschikt maakt voor toepassingen met beperkte ruimte.

Neem contact met ons op